Izdvojene vestiKosovo i MetohijaSrbija

Дрецун упозорава да је могућност да Приштина покуша да заузме преносне трафостанице на северу КиМ

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 05.11 – Једностране акције Приштине нису искључене у наредном периоду пре свега када је реч о покушају Приштине да преузме преносну мрежу на северу Косова и Метохије, рекао председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.

Став САД и ЕУ када је реч о имплементацији Бриселског споразума је веома значајан, јер они и те како могу да утичу на Приштину, рекао је Дрецун.

Тај утицај постоји и веома је важно што су рекли да морају да имплементирају део споразума који се тиче формирања ЗСО, рекао је гостујући у Јутарнјем програму РТС.

“Курти не само да се противи томе већ предузима и друге једностране акције које додатно урушавају постигнуто”, каже председник скупштинског одбора за Косово и Метохију.

Када је реч о енергетској ситуацији, Дрецун каже да је она компликована због чега није искључено да ће Приштина покушати да заузму две преносне станице на северу Косова, а то су две трафостанице – “Валач” и “Газиводе”.

“Преносном мрежом на северу управља ЕПС, а Приштина жели да преузме преносну мрежу као и наплату. А то би поново била једнострана акција. Бриселским споразумом није дефинисана област енергетике, али су се кроз два споразума омогућили оснивање две компаније ‘ЕПС трговина’ и ‘Електро Север’. Уместо да поштују споразум и омогуће рад ове две компаније они праве договоре са албанским компанијама о преузимању тог тржишта. Пошто не могу на легалан начин да преузму снабдевање на северу није искључено да ће Приштина предузети једностране кораке”, рекао је Дрецун.

Београд може да упозори на акције које Приштина припрема, каже Дрецун, јер наш народ не може да дозволи да му живот зависи од добре воље Приштине, јер Приштина није добронамерна према Србима.

“То је питање живота и опстанка. Они знају да ће се српски народ томе супроставити и без специјалних јединица они не крећу у такве једностране акције а када ангажујете специјалне снаге насиље је неизбежно”, каже председник скупштинског одбора за Косово и Метохију.

Дрецун не очекује наставак дијалога пре завршетка другог круга локалних избора и коначних резултата, а још се не зна када ће други круг избора бити одржан.

Говорећи о “Отвореном Балкну” Дрецун наводи да то више није само иницијатива, већ процес који треба да реализује политичке договоре и састанак одржан у Београду треба да допринесе томе.

“Не знам зашто би се било коме правдали и зашто би било коме сметало да се овај регион развија. Ово није резервни план чланству у ЕУ, већ је то у духу евроинтеграција”, сматра Дрецун.

Дрецун каже да на градилиштима Србије већ можете видети пуно радника из иностранства, због чега је олакшавање процедура значајно за развој.

“Овај процес ће се интензивирати у наредном периоду и отворен је и за друге земље”, рекао је Дрецун.

ЕУ мора много више да помогне земљама региона да се брже развијају и да им олакша пут ка чланству а не да им одмаже, рекао је за РТС Милован Дрецун.

Back to top button