Društvo

КБЦ “Звездара” излази из црвене зоне

СрбијаРеално/БЕОГРАД/29.11 – Клиничко-болнички центар “Звездара” излази из црвене зоне, а директор те здравствене установе Петар Сворцан рекао је да ће током ове седмице бити обављена дезинфекција и чишћење, а да се надају да ће прве нековид пацијенте примити крајем ове или почетком следеће седмице. “Још једном бих поновио грађанима да чувају себе, чувају своје ближње, поштују процедуре, дружите се, али у што мањем броју, маске, вакцинација, дистанца то је нешто што ће сачувати све нас, али и КБЦ “Звездара” да остане у нековид режиму, поручио је Сворцан.

Истиче да су лепе вести да после два месеца и 10 дана данас први дан да КБЦ “Звездара” нема више позитивних хоспиталних пацијената.

“У току викенда смо одређени број пацијената раселили у друге ковид болнице и отпустили”, каже Сворцан.

Истиче да са дезинфекцијом и чишћењем крећу већ данас.

“То је доста тежак посао где морамо испунити одређене процедуре, поготову чишћења и сређивања апарата и машина. По захтевима произвођача то захтева одређено време и ми се надамо да ћемо у току ове недеље успети све да очистимо, дезинфикујемо и средимо како би било потпуно безбедно за све наше нековид пацијенте”, навео је Сворцан.

На питање када ће почети пријем нековид пацената, Сворцан каже да се нада да ће током ове недеље све припремити, а да ће крајем седмице на сајту поставити детаљно упутство.

“Крајем ове недеље и почетком следеће надамо се да ћемо кренути са пријемом наших пацијената”, додаје он.

Истиче да ће најпре збрињавати ургентне пацијенте који имају приоритетне упуте, пацијенте са малигним болестима, хроничне пацијенте у погоршању.

“Наши пацијенти знају да преко изабраног лекара увек могу добити упут за нашу болницу, а ту је и Хитна служба, која ради 24 сата за збрињавање хитних пацијената”, наводи Сворцан.

“Осећали смо се разочарано што нисмо могли да спасемо неки млади живот”
Ово је пети пут да је КБЦ “Звездара” био у ковид систему, а Сворцан каже да су у том периоду збринули око 2.300 пацијената.

“У односу на претходни пут прилично слично средњетешке и тешке клиничке слике, а специфично је то да смо сада доста имали млађих људи и нажалост дешавало се да поред свих предузетих мера и свега изгубимо битку и изгубимо младе животе. То су били пацијенти који нису били вакцинисани, а после тога смо се осећали веома разочарано што нисмо могли да спасемо неки млади живот”, наглашава Сворцан.

Истиче да су једног дана имали рекордну потрошњу кисеоника у односу на све претходне таласе – то је било 7,5 тона, а да је то количина коју у нормалном режиму потроше за неколико месеци.

Говорећи о тренутној епидемијској ситуацији. Сворцан каже да смо у последње две-три недеље сведоци мањег броја позитивних, али и мањег број хоспитализованих.

“То је и један од разлога зашто ми излазимо из ковид система. То треба да нас радује, али морамо бити страшно опрезни и наставити са препорукама епидемиолога у смислу спречавања ширења вируса, али под број један вакцинација како бустер дозом тако и оних који се нису вакцинисали – ни сада није касно, треба да се вакцинишу”, поручује Сворцан.

Наглашава да је вакцинација веома битна и апеловао на све да се приме вакцину.

“Доминантно хоспитализовани су били невакцинисани пацијенти – скоро око две трећине пацијента, а на интензивним негама четири петине”, рекао је Сворцан.

Указао је да улазимо у период слава, а пред нама је и дочек Нове године и празници, па је апеловао на грађане да се чувају, придржавају мера и да се вакцинишу.

“Видимо да се појавио и нови сој коронавируса. Ја сваки пут кажем да се надам да нећемо морати поново да улазимо у ковид режим, али време ме демантује”, каже Сворцан.

“Још једном бих поновио грађанима да чувају себе, чувају своје ближње, поштују процедуре, дружите се али у што мањем броју, маске, вакцинација, дистанца то је нешто што ће сачувати све нас, али и КБЦ ‘Звездара’ да остане у нековид режиму”, закључио је Сворцан.

Пет пута је Клиничко-болнички центар “Звездара” био у црвеној зони и за то време су збринули око 9.500 ковид позитивних пацијената.

Back to top button