Izdvojene vestiPolitika

Мали: Стварамо сигурније тржиште капитала у Србији

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.12 – Закон о тржишту капитала, као потпуно нов системски закон, требало би да допринесе стварању транспарентнијег и сигурнијег тржишта капитала у Србији, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали представљајући посланицима у Скупштини предлог овог закона.

“Ми имамо високе стопе раста и циљ нам је да нам привреда расте што брже а то значи и веће плате и пензије, већи стандард и више новца за улагање у капиталне инвестиције а то је најсигурнији и једини могући одрживи нацин раста насе економије. Овај закон је важан, јер обезбеђује компанијама и држави јако тржиште капитала са јаким институицијама које гарантују сигурност улагања а с друге стране и више инструмената финансирања раста и развоја, да не зависе само од банкарских кредита, као што је и у другим развијеним земљама”, појаснио је Мали.

Као важне је навео четири чињенице од којих је прва то што он подразумева јачање институција које регулишу тржиште капитала, што се пре свега односи на Комисију за хартије од вредности и Централни регистар хартија од вредности.

“Друго је то што се њиме стварају услови да се повежемо са Јуроклиром, који је највећи систем на основу кога се тргује акцијама или хартијама од вредности а треће што се омогућава већи и шири дијапазон инструмената који ће бити на располагању привреди у смислу обезбеђивања додатних извора финансирања”, навео је министар.

Истакао је да је предложени закон усклађен са међународним стандардима што инвеститори захтевају да би улагали у нашу земљу а такође и да је усклађен са нормативима Европске уније, што је према речима министра Малог, један од реформских циљева које имамо са ММФ-ом да би додатно подстакли раст наше економије.

Мали је представио и предлоге измена закона о е фактурама, другој гарантној шеми.

Back to top button