Srbija

Михајловић: У наредној години више од 200 милиона евра за унапређење енергетске ефикасности

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.12 – Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, изјавила је приликом потписивања уговора о ревитализацији три основне школе и предшколске установе у Ужицу, да је држава обезбедила довољно средстава за унапређење енергетске ефикасности, јер је то национални пројекат и циљ.

Mihajlović je рекла да ће у наредној години бити уложено више од 200 милиона евра како би се смањила потрошња енергије, јер се у Србији троши и до четири пута више него што је просек у земљама ЕУ.
„Енергетска политика наше земље не заснива се само на томе колико ћемо енергије да произведемо и потрошимо, него и на мерама које смо успоставили ове године, а подизање енергетске ефикасности је једна од тих мера. За следећу годину обезбедили смо више од 200 милиона евра за субвенционисање замене столарије и постављање соларних панела. То је и национални приоритет и циљ да јединицама локалне самоуправе и домаћинствима омогућимо да унапреде енергетску ефикасност, односно смање потрошњу електричне и топлотне енергије. То је питање и енергетске и финансијске рационалности, а уједно и смањење емисије штетних гасова“, kazala je ministarka.

Navela je да пројекат о санацији три основне школе и вртића у Ужицу представља пример како држава помаже и подстиче унапређење енергетске ефикасности. Вредност радова, који почињу 17. јануара, јесте 1,8 милиона евра.

Фото: Министарство рударства и енергетике

„Конкретни резултати биће значајно смањење емисије штетних гасова и финансијска уштеда. Емисија угљен-диоксида биће нижа за 80%, а потрошња ће бити нижа за 70 процената. Поред тога, важно је и што ће и деца и наставници добити квалитетније услове“, рекла је она.

Михајловић је најавила да ће већ почетком године бити расписани јавни позиви и за замену столарије и за постављање соларних панела и позвала грађане и привреду да учествују у овим пројектима, рекавши да на томе треба заједно да раде држава, грађани и привреда.

Јелена Раковић Радивојевић, градоначелница Ужица, изјавила је да тај град улаже посебне напоре за унапређење енергетске ефикасности и захвалила Министарству на подршци.

„Ове године смо за унапређење енергетске ефикасности издвојили 50 милиона динара, а наредне ћемо за ту намену повећати буџет за скоро 20 милиона. Реализовали смо низ пројеката са Министарством и хвала на подршци коју све време добијамо. Имамо спремљене пројекте и за наредну годину“, рекла је она.

Драган Стоименовић, заменик директора фирме „Кредо“, која ће изводити радове, захвалио је Министарству и граду на сарадњи и истакао да ће током радова све бити спроведено у планираним роковима.

„Швајцарска подржава унапређење енергетске ефикасности и заједно ради са Министарством на спровођењу пројеката који су део зелене агенде. Славимо 30 година сарадње и наставићемо да будемо присутни у овој области“, рекао је Жан-Лук Еш из Амбасаде Швајцарске.

Back to top button