Svet

МСП РУС: Вилњус да укине забрану транзита у Kалињинград

СрбијаРеално/Москва/20.06.22. – Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да Москва тражи од Вилњуса да укине забрану железничког транзита робе у енклаву Kалињинград на Балтичком мору, у супротном, како су навели, задржава право на узвратну акцију.

„С тим у вези смо истакли да, уколико се транзит робе између Kалињинградске области и остатка Русије преко Литваније не обнови у потпуности, Русија задржава право да предузме мере за заштиту својих националних интереса“, наводи се у саопштењу руског министарства, након позива на разговор отправнице послова Литваније Вирџиније Умбрасене, преноси агенција ТАС С.

Kако се истиче, Министарство је нагласило да Русија на тај потез Литваније гледа као непријатељски, наводећи да је прекршила међународне правне обавезе, односно Заједничку изјаву ЕУ и Руске Федерације из 2002. године о транзиту између Kалињинградске области и остатка Руске Федерације. Власти Литваније саопштиле су 18. јуна да од тог дана ступа на снагу забрана транзита робе под санкцијама ЕУ преко њихове територије ка руској енклави Kалињинград. Вест о забрани објавио је на видео снимку гувернер региона Антон Аликанов, пренео је Ројтерс.

На листи санкција ЕУ налазе се угаљ, метали, грађевински материјали и напредна технологија, а Аликанов је саопштио да ће забрана обухватити око 50 одсто артикала које Kалињинград увози. Раније данас, портпарол Kремља Дмитриј Песков изјавио је да је забрана коју је увела Литванија на транзит робе у руски регион Kалињинград без преседана и незаконита.

Back to top button