Svet

Науседа: Литванија спремна на руске контра-мере

СрбијаРеално/Вилњус/22.06.22. – Литванија ће бити спремна уколико је Русија искључи из регионалне електро-енергетске мреже, као контрамеру због забране транзита робе под санкцијама ЕУ преко њихове територије ка руској енклави Kалињинград, али се не очекује војна конфронтација, изјавио је данас за Ројтерс председник те земље Гитанас Науседа.

„Спремни смо за непријатељске акције Русије (као одговор), као што је искључење из система БРЕЛЛ (електрицне мреже) или друге“, поручио је Науседа у интервјуу. Претходно је портпарол Kремља Дмитриј Песков изјавио да су „апсолутно неприхватљиве“ санкције Европске уније које су навеле Литванију да уведе забрану транзита робе из континенталне Русије у руску енклаву Kалињинград и навео да се разматрају контра-мере.

„Власти Руске Федерације уверене су да је ограничење транзита ка Kалињинграду преко територије Литваније у супротности са темељним документима“, поручио је Песков, преноси ТАСС.

Kако је додао, о конкретним опцијама за одговор на ограничење транзита ка Kалињинграду се још разговара и разматрају се различите мере. Власти Литваније саопштиле су 18. јуна да од тог дана ступа на снагу забрана транзита робе под санкцијама ЕУ преко њихове територије ка руској енклави Kалињинград, а вест о забрани објавио је на видео снимку гувернер региона Антон Аликанов.

На листи санкција ЕУ налазе се угаљ, метали, грађевински материјали и напредна технологија, а Аликанов је саопштио да ће забрана обухватити око 50 одсто артикала које Kалињинград увози.

Back to top button