Društvo

Очекује се слабији снег у току ноћи

СрбијаРеално/БЕОГРАД/12. 12 -Директор Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Југослав Николић да се слабљење снега, који у већем делу Србије интензиво пада, очекује у току ноћи.

Николић је на Фејсбуку РХМЗ написао да се данас у већем делу Србије очекују се интензивне снежне падавине и да се у већини нижих предела прогнозира формирање снежног покривача висине од 10 до 25 центиметара, а у брдско-планинским пределима више од 30 центиметара. Нарочито обилне падавине очекују се у планинама западне и централне Србије, као и на подручју Хомол?ских и Kучајских планина, где може пасти локално и око 50 центимета новог снега.

Дуваће јак северни ветар, који ће понегде достизати и ударе олујне јачине, уз стварање снежних наноса. Најмањи снежни покривач се очекује на северозападу Србије (север и запад Бачке), у нижим пределима Неготинске и Тимочке Kрајине, као и на крајњем југоистоку Србије (мање од 5 центимета).

Тежак снег може изазвати пуцање електричних водова на појединим локалитетима.

На подручју Београда данас ће бити ветровито са снегом. Висина снежног покривача у нижим деловима града кретаће се од 15 до 25 центимета, у вишим деловима око 30 центиметара, а на Авали и Kосмају око 40 центиметара снега, локално и више.

Слабљење снега се очекује у току ноћи (12/13. децембра).

Сутра се очекује облачно време, повремено са снегом који ће бити много слабијег интензитета, уз мање повећање висине снежног покривача. Једино ће на подручју Војводине доћи до делимичбог разведравања.

Тренутна снега има на Kопаонику 75 центиметара, на Златибору 54, на Тари 55, на Дивчибарама 40, Старој Планини 35, на Црном Врху 33 центиметра и у Сјеници 26 центиметара.

Дневне температуре у току наредне седмице ће се задржати око и мало изнад 0 степени, а нема наговештаја наглих скокова температуре и у нардном периоду, па ће топљење снега у нижим пределима бити споро и постепено, што је повољно са аспекта бујичних вода и поплава.

Сем Срема, Баната и Бачке, у целој Србији на снази је црвени метео-аларм, који означава врло опасно време.

Back to top button