Izdvojene vestiSrbija

Orlić sa delegacijom Bundestaga: Za Srbe na KiM nema ljudskih prava, samo teror

SrbijaRealno/Beograd/30.05.23. – Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bundestaga, na čelu sa predsednicom Renatom Alt.

Dr Orlić je delegaciju Bundestaga detaljno upoznao sa najnovijom eksplozijom ekstremnog nasilja nad srpskim narodom na KiM, zahtevajući hitnu reakciju međunarodne zajednice koja bi Srbima garantovala bezbednost, saopšteno je iz parlamenta. “Suočavamo se sa činjenicom da je, po pitanju ljudskih prava, srpski narod na KiM ugrožen kao nijedan na tlu Evrope, kao i da se etnički motivisani napadi na Srbe broje u stotinama od dolaska Aljbina Kurtija na vlast u Prištini”, rekao je Orlić. Istakao je da je situacija na KiM izuzetno teška. “Srbe prebijaju, hapse, na njih Kurtijevi specijalci pucaju i za to koriste bojevu municiju, baš kao što su pucali na našu decu na Badnje veče“, naglasio je predsednik Skupštine. On je naveo da, pored fizičkog, naš narod trpi nasilje u svakom smislu.

“Nakon što je, u lokalnim sredinama u kojima žive samo Srbi, sprovela tzv. ‘izbore’ u potpunosti bez učešća Srba, Priština je pristupila nasilnom uspostavljanju vlasti. Tu nema nikakve demokratije, nikakvih ljudskih prava – samo teror“, rekao je Orlić i zaključio: “Važno nam je da svi razumeju težinu situacije, da jasno osude nasilje i da svojim autoritetom apeluju da se mir i stabilnost obezbede. Svima je jasno ko je krivac za ovo što se dešava – to je isključivo Kurti”. Predsednica Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bundestaga je poručila da Nemačka pomno prati dešavanja na KiM i osuđuje svaki vid nasilja, te da će nastaviti da pruža podršku dijalogu.

Back to top button