BeogradIzdvojene vesti

Радојичић: Одржана седница Штаба за ванредне ситуације поводом експлозије у Лештанима

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.11 – Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да је данас одржана седница градског Штаба за ванредне ситуације поводом последица експлозије, односно техничко-технолошког акцидента великих размера који се догодио у Фабрици ракета „ЕдеПро” у Лештанима.

Седници су присуствовали начелник Управе за ванредне ситуације Града Београда и градског Штаба за ванредне ситуације, пуковник полиције Милан Васовић , секретарка за инспекцијске послове Соња Божовић, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш и командант Београдске ватрогасне бригаде мајор Милош Мајсторовић.

“Најпре желим да изразим дубоко саучешће породицама трагично настрадалих у овој експлозији. Људски животи немају цену, бол ових породица је немерљив. Чланови Штаба за ванредне ситуације су ме извештавали о целом току акције, од тренутка инцидента па све до тренутног стања на терену. Општински штаб за ванредне ситуације Градске Општине Гроцка одржао је заседање о заједничком обиласку терена, извршено је формирање три пописне комисије. Ове комисије ће изаћи на терен и извршити свеобухватни попис објеката који су оштећени у зони удара, као и опис оштећења која су настала на објектима”, рекао је градоначелник Београда.

Прецизирао је да је донео наредбу да се у процес укључи Секретаријат за инспекцијеске послове Града Београда и да асистира грађевинским инспекторима имајући у виду да Општина Гроцка нема довољан број инспектора на располагању, како би се адекватно утврдило чињенично стање на терену, а све са циљем свеобухватне помоћи грађанима који су угрожени овом несрећом.

“Констатовано је да на три објекта постоје већа оштећења и да је више десетина објеката угрожено гелерима и деловима ракета. То је оно што за сада може да се сагледа”, додао је градоначелник.

“Наложио сам и додатно ангажовање Секретаријата за социјалну заштиту, како би се породицама жртава упутила адекватна помоћ, а и Градска Општина Гроцка је известила да ће материјално помоћи породицама жртава”, нагласио је.

Према његовим речима Градски штаб за ванредне ситуације ће сачинити извештај који ће бити обједињен са извештајем Општине Гроцка, те да ће бити контактирани и републички органи са иницијативом да се помогне угроженима у санацији настале штете, имајући у виду њене размере.

“Кружни пут и даље остаје затворен, пре свега због потенцијалне опасности од нових експлозија и евентуално заосталих неексплодираних средстава. Нема места паници, али још једном апелујем на грађане да поштују сва упутства службених лица на терену, да не прилазе зони која је и даље под надзором и потенцијално опасна. Такође, желим да захвалим свим ангажованим службама, ватрогасним јединицама, као и Хитној помоћи који су на терену изложили себе ризику како би дошли до свих угрожених и пружили им одговарајућу помоћ. Хвала им на брзом, правовременом, професионалном и хуманом приступу и помоћи нашим суграђанима у најтежим ситуацијама”, закључио је градоначелник Радојичић.

Back to top button