Svet

Си Ðинпинг позвао земље БРИKС-а да се удруже против санкција

СрбијаРеално/Пекинг/23.06.22. – Kинески председник Си Ðинпинг позвао је данас Бразил, Русију, Индију, Kину и Јужну Африку, чланице групе БРИKС, да се заједно супротставе унилатералним санкцијама и да одбаце блоковско конфронтирање.

„Морамо да одбацимо хладноратовски менталитет и блоковске конфронтације, да се супротставимо једностраним санкцијама и злоупотреби санкција и да одбацимо кругове који орбитирају око хегемонизма“, рекао је он у видео обраћању на самиту земаља БРИKС, пренео је Тас

Kинески лидер је такође позвао БРИKС да охрабри међународну заједницу да ради на истинском мултилатерализму и да подржи међународни систем у чијем су средиушту УН. Си је истакао да се Kина залаже за бољу координацију макроекономских политика и обезбеђивање стабилних производних и ланаца снабдевања.

„Од кључног је значаја удруживање напора за обнављање економије, побољшање и макроекономске координације и очување несметаих производних операција и ланаца снабдевања“, рекао је он.

Kинески председник је додао да је „неопходно изградити отворену глобалну економију, ублажити значајне ризике са којима се суочава глобални развој и обезбедити још већи степен инклузивности“.

Четрнаести самит БРИKС-а, којим ове године председава Kина, одржава се у видео формату, а на дневном реду скупа су теме почев од унапређења глобалног развоја, разматрања светских економских проблема, до јачања улоге земаља у глобалном развоју, наводи руска агенција.

Back to top button