DijasporaIzdvojene vesti

Srpska deca iz Čikaga sjajnim nastupom predstavila našu kulturu i tradiciju u školi u kojoj je srpski drugi jezik pored engleskog!

SrbijaRealno/Čikago/30.01.24. – U Čikagu i okolini, što već i vrapci znaju, živi veliki broj Srba koji se ovde nastanjuju već više od vek i po. Tu je i dosta naše dece koja pohađaju američke škole, srednje škole i univerzitetete. Ipak, postoji samo jedna osnovna škola u kojoj je srpski jezik, naravno zahvaljujući upravo brojnosti naše dece koja je pohađaju, uz zvanični engleski, dominantan u odnosu na sve druge.

U Osnovnoj školi La Grange Highlands, koja se nalazi u jednom od lepših predgrađa Čikaga, srpska deca svoju brojčanu nadmoć koriste na pravi način – da pokažu drugima ko su, odakle su i čime se ponose. A to čime se ponose jesu jezik, kultura i tradicija, piše Sebian times.

Tako su ovog vikenda naša deca, koja su mahom članovi foklorne grupe “Moravac” prvi crkvi Svetog Nikole, priredila za svoje drugare-vršnjake, profesore i roditelje priredbu u čast obeležavanja dana najvećeg srpskog svetitelja.

Tako su u dupke punoj školskoj dvorani prisutni imali prilike da se uvere u to koliko su lepe i zvučne srpske pesme, koliko su atraktivne tradicionalne srpske igre, koliko su živopisne srpske narodne nošnje. Promocija kulture i tradicije srpskog naroda u izvedbi foklorne grupe “Moravac” izazvala je oduševljenje publike u kojoj su polovinu činili ljudi našeg porekla, a onu drugu polovinu Amerikanci koji su došli da vide šta to mladi Srbi imaju da pokažu.

Sve je završeno ovacijama na otvorenoj sceni a praznik Svetog Save je proslavljen kako dolikuje u ovaoj americkoj školi punoj srpske dece.

-Sad i Amerikanci znaju ko je Sveti Sava, ko su Srbi i koliko je lepa njihova kultura, kaže na početku razgovora za Serbian Times Predrag Igić, predsednik Folklorne grupe “Moravac”.

Mališani iz “Moravca” oduševili publiku u sali škole La Grange Highlands

On dodaje da je ovo prvi, ali svakako ne i poslednji put da se u ovoj školi obeleži veliki srpski praznik:

-Nadamo se, tačnije potrudićemo se da ovo postane tradicija, jer naša deca u ovoj školi dominiraju u svemu, kako po znanju i odličnom uspehu, tako i u vanškolskim aktivnostima. Našu decu učimo da vole svoju tradiciju, da je se ne stide i da je ponosno pokazuju drugima. Svetosavski nastup organizovan je zahvaljujući velikom entuzijazmu naše učiteljice folklora Anđele Pucar koja se, zajedno sa roditeljima, potrudila da naša deca na pravi način predstave našu kulturu i tradiciju. Nadam se da će ovo biti i motivacija našim ljudima da nešto slično organizuju i u drugim delovima grada i u drugim školama gde ima veliki broj srpske dece, zaključuje Igić.

Back to top button