Društvo

Шта би укидање граница са земљама у окружењу значило за привреду Србије

СрбијаРеално/БЕОГРАД/13.11 – На недавно одржаном састанку председника Србије са премијером Албаније и замеником премијера Северне Македоније говорило се о иницијативи “Отворени Балкан” која подразумева отварање граница између три земље. Председник Вучић је том прилликом позвао и све остале стране у региону да се придруже иницијативи. РТС је проверавао шта би укидање граница са земљама у окружењу значило за привреду.

Целокупан товар камиона, попут свежег воћа, поврћа или млека, због чекања на граници, често се поквари пре него што стигне на одредиште. То тврде возачи, који због обимне админстрације на појединим граничним прелазима некада чекају и данима. Од “Отвореног Балкана, очекују много.

“Чека се непредвидиво, немате практично да можете да предвидите у моменат кад ћете да стигнете на одредиште, јер границе и процедуре су такве да некад чекате сат, а бога ми некад и 70 сати”, каже Влада Лукић, возач из Крушевца.

Стоиљко Вељковски, возач из Македоније сматра да би то значило пуно, не само за њега, него и за све из Србије, и из Албаније, и са КиМ.

Гужве су често и на граничном прелазу са Републиком Српском, у Малом Зворнику, који месечно пређе више од десет хиљада камиона. Како би се промет робе и услуга олакшао, чланице иницијативе позвале су и све остале земље Западног Балкана да се придруже. Укидање граница највише би значило за привреду.

“Споразум који је Србија потписала са Северном Македонијом и Албанијом, а везан је за укидање граничне контроле између земаља, ће нама извозно орјентисаним фирмама донети велико олакшање у трговини и пласману робе у ове земље. На практичном примеру ми ћемо смањити непотребне извозне трошкове, такође, и непотребна чекања на границама, а превазићи ћемо и велику административну, да кажем, компликоване административне процедуре које смо до сада имали”, прича Олгица Самоиловић, предузетница.

У иницијативи “Отворени Балкан” проблем, ипак, виде шпедитери.

“Доћи ће скоро сигурно до отпуштања радника, смањиће се сигурно обим посла у великој мери, већина шпедиција ће вероватно морати да затвори своје испоставе на граничном прелазу”, указује Милош Мишић, директор шпедиције из Врања.

“Отворени Балкан” је иницијатива која је заменила мини-Шенген, а циљ је да се земље у региону боље економски повежу. На раније одржаним састанцима договорено је да граничне контроле између Србије, Северне Македоније и Албаније буду укинуте 1. јануара 2023. године.

Back to top button