Izdvojene vestiSrbija

Тамара Растовац Сиамашвили: Председавање Извршном савету Унеска прилика да се глас Србије јаче чује

СрбијаРеално/БЕОГРАД/26.11 – Амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили изабрана је у Паризу за председавајућег Извршног савета Унеска и истиче да је избор на ту позицију огромна част и одговорностм, али и прилика да се глас Србије јаче и даље чује.

Тамара Растовац Сиамашвили каже да је њен избор за председавајућег Извршног савета Унеска огромна част и потврда огромног угледа који Србија ужива у Унеску, а који је резултат континуираног, конструктивног и активног ангажмана.

“Сматрам да је то био пресудни фактор да прво добијемо јединствену подршку у оквиру наше источноевропске групе која броји 25 држава, а које су једногласно подржале моју кандидатуру”, казала је за РТС Растовац Сиамашвили.

Прецизирала је да је након тога било тајно гласање у Извршном савеу Унеска на којем је добила 56 од 58 гласова.

“То је сада једна огромна одговорност јер Извршни савет је на основу Устава Унеска један од три органа који разматра кључна питања, тако да ће наше председавање свакако бити прилика да се наш глас јаче и даље чује”, наглашава Растовац Сиамашвили.

Каже да је већ у свом првом обраћању чланицама Извршног савета изразила наду да ће у наредном двогодишњем периоду радити на јачању мултилатерализма, консензуса, сарадње и свих основних принципа рада Извршног савета.

“Наравно, ја ћу као стални представник Србије са мојим тимом наставити са промовисањем и одбраном наших националних и државних интереса у Унеску јер је то једна изузетно важна организација за нас”, напомиње Растовац Сиамашвили.

На питање има ли разлога за страх од офанзиве Приштине за чланство у Унеску, каже да је деполитизација апсолутни тренд у Унеску и нешто на чему се снажно инсистира на свим нивоима.

“То је нешто што смо истакли и током управо одржаног 41. заседања Генералне конференције, где смо јасно истакли да Унеску треба додатно јединство, а не поделе и увођење опасних преседана. Мислим да је наша аргументација јасна и да има подршку”, истакла је Растовац Сиамашвили.

Наглашава да Унеско није форум који разматра политичка питања и да му то није у интересу.

Каже да не може са сигурношћу да каже када Приштина поново планира да аплицира за чланство јер је, како каже, апсолутно јасно да немају подршку.

“Спекулација увек има, ми смо увек спремни да то зауставимо на свим нивоима, али мислим да објективно они немају подршку”, наглашава Растовац Сиамашвили.

Тамара Растовац Сиамашвили истиче и да је апсолутни приоритет Србије и сталне делегације да константно указује на огромну и континуирану угроженост српске културне и верске баштине на Косову и Метохији.

“Комитет за светску баштину је на јулском заседању поново усвојио одлуку о задржавању наших споменика на Косову и Метохији на листи светске баштине у опасности. То је јасна потврда да су чланице Комитета веома свесне степена угрожености наших добара”, објашњава Растовац Сиамашвили.

Наглашава да је то нешто што се на свим нивоима истиче, у разговору са државама чланицама и са Секретеријатом.

“Ми не политизујемо, већ само конкретно и аргументовано указујемо каква је стварна ситуација на терену”, каже Растовац Сиамашвили.

Београд је идуће године домаћин Конференције Унеска о науци, а Тамара Растовац Сиамашвили каже да ће такав скуп представљати фантастичну прилику за даље продубљивање сарадње и односа са Унеском.

“Такав вид скупова је прилика за даљу промоцију видљивости Србије и јасно представљање Србије као озбиљног партнера и земље која је заиста заинтересована да на један експертски и озбиљан начин допринесе ефикасности Унеска”, истиче Тамара Растовац Сиамашвили.

Back to top button