Nekategorizovano

У Србији још веће могућности за улагање у стартапе

СрбијаРеално/БЕОГРАД/1.12 – Могућности за финансирање стартапа у Србији у последње време су знатно опипљивије него раније, јер тимова у које вреди улагати има довољно, али фали још едукације и у круговима оних који инвестирају и оних у чије се бизнисе улаже, речено је на конференцији ЦЕО Суммит где се разговарало на тему “Стартапи: Неочекивана прилика за озбиљне играче”.

Иницијатива Дигитална Србија, чији су представници разговарали са успешним домаћим стартапима, је као један од закључака данашњег скупа саопштила да постоји много разлога, али и начина да се традиционални индустријски сектори укључе у развој домаћег стартап екосистема, пренопси Тањуг.

Суоснивач стартапа Тендерлy који је у претходном периоду скренуо пажњу јавности привлачењем инвестиције од 15,3 МИЛИОНА долара, Андреј Бенчић је истакао неопходност укључивања више људи са искуством у бизнису у развој иновативних стартап компанија.

„Тендерлy смо покренули нас четворица инжењера а када смо направили производ дошли смо до малог проблема, јер људи из традиционалне привреде и света вентуре капитала нису користили исти језик као ми. Наступио је период учења, где смо морали да се навикнемо да инжењерски приступ није у свим ситуацијама најбољи за осигуравање капитала за бржи раст,” рекао је он.

Из своје перспективе врло успешног оснивача стартапа, Бенчић је навео да су имали више традиционалног искуства у оснивачком тиму, могли су да прескоче коју годину и раније дођу до иницијалног капитала.

“Из овог угла јасно видим да постоји потреба за свеобухватнијим знањем о бизнису које би стартапима користило”, рекао је он.

Оснивач компаније Девтећ, активни инвеститор у стартапе и члан групе пословних анђела коју је недавно окупила Иницијатива „Дигитална Србија” Милован Милић је истакао да у просеку, један од десет стартапа оствари успех, а просечан поврат инвестиције у портфолију од 12 стартапа износи 2,5 пута укупног пласираног капитала у периоду од три године.

“Поред свих фактора које узимамо у обзир, као рецимо да ли је добро време за решавање проблема који стартап жели да реши, какав је тим иза стартапа, каква је сама идеја и слично, ми као рани инвеститори имамо прилику да утичемо на успех тог стартапа кроз менторство, саветовање”, навео је он.

Додао је да су то ствари које у овој критичној, раној фази компаније могу драстично да промене шансе за успех.

Разговарало се и о водичу за стартапе „Предузми идеју – покрени стартап” који ће пружити практичне информације и савете неопходне за будуће и постојеће покретаче иновативних бизниса а који је креирала Иницијатива „Дигитална Србија” у сарадњи са консултантском кућом ПwЦ Србија.

Back to top button