Izdvojene vestiPolitika

Вучић: Национални циљеви јака економија, мир и демографија

ГЛАЗГОВ – Национални циљеви Србије су – јака економија, мир и стабилност, као и другачија популациона политика, јер без тога не вреди све што радимо, поручио је Вучић истичући и да су народ и независна политика најснажније оружје које Србија има.

Указао је на снагу и могућност Србије да одговори на безбедносне изазове, што подразумева снажну војску и безбедносне снаге, које су, како је рекао, петоструко снажније него раније, али да то још није довољно.

Вучић је истакао да је и Зелена агенда један од циљева и да Србија мора да има и националну амбицију и да јој циљ буде да буде економски најразвијенија у региону.

Рекао је и да Србија треба да снажи и јача, као и да гради најближе односе са суседима, као и да прави аранжмане са пријатељима из света. 

Сара је наша, хвала јој на онаквој најави

Вучић је захвалио председавајућој на Самиту о клими у Глазгову на начину на који је најавила његово излагање, откривши да је реч о Сари Павков, девојци из Новог Сада која ради у “СОР26”.

На седници у Глазгову, Павков је изазвала изненађење, када је Вучићево обраћање, најавила са:

“Велико ми је задовољство да поздравим мог председника, његову екселенцију Александра Вучића, председника Србије”.

“Хвала јој на томе, то је леп и пристојан, нормалан начин да своју земљу промовишете. Хвала јој на томе, мало сам се постидео”, признао је Вучић.

Кривокапић добродошао у Београд; Дејтон други рушили, а не Република Српска

Вучић је рекао да је председник Владе Републике Црне Горе Здравко Кривокапић добродошао у Београд и да Србија са Црном Гором жели да има добре односе.

Вучић је рекао да се нада да ће са Кривокапићем моћи да се види вечерас на вечери, а да ће се сутра и званично састати.

На питање колико могу да се смире тензије са Црном Гором, Вучић је рекао да неких тензија и нема, као и да их Србија није ни изазивала.

“Неки су мислили да Србију окриве за све, али ми желимо добре односе поштујући Црну Гору. Немамо велика очекивања, али разговор је благородан”, поручио је Вучић.

Додао је да се у Глазгову није срео са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, као ни са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине Жељком Комшићем.

Поводом извештаја који је представио високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит и у коме се помиње могући распад Босне и Херцеговине и сукоби, Вучић је рекао да га није пажљиво прочитао и да се зато још не би изјашњавао.

Каже да је видео оптужбе на рачун Републике Српске и како наводно Република Српска жели рушење Дејтонског споразума, и указао да су га сви други рушили, а не Република Српска.

“Али желим с пажњом да прочитам извештај”, напоменуо је.

На констатцију да из међународне заједнице не мисле и питање зашто то тврде, Вучић је рекао да треба анализирати и да ли су Срби у праву, али је оценио да за Србе међународно право и правда не постоје.

“Када су растакали бившу Југославију рекли су да сви могу да се одвоје од Србије, али да Срби не могу од било кога. Направљен је изузетак из поштовања међународног јавног права и зато је смешно када причају о вредностима и праву и правди. То не постоји”, оценио је Вучић.

Нагласио је да на Бледу и у Сарајеву причају о праву на опредељење, у Приштини исто, а кад се дође до Срба онда се то не признаје.

“Кажу идите у ћошак, немате право ни на шта. Они су много јачи, већ су нас бомбардовали, али немојте да причате о праву и једнаким аршинима”, истакао је Вучић, оценивши и да се део међународне заједнице никада није руководио ни правом ни правдом, као и да у Србији увек виде потенцијалну опасност.

“По политичкој и економској снази треба је оборити и спустити да би се играли у луткарском позоришту”, рекао је Вучић додајући да Србија мора да разуме ситуацију у свету, али да није она отворила Пандорину кутију признавањем Косова и Метохије, већ други.

“Не можемо да мењамо границе. Једино као народ можемо да се боримо за снажнију економију и напредак Србије, да унапредимо сарадњу”, закључио је Вучић.

Неко гледа интерес своје земље, неко страних амбасада

Свако има своје политичке амбиције, неко би да размишља о националним амбицијама, а неко о томе како да испуни стране интересе, рекао је Вучић и додао да ће, уколико грађани изаберу оне који се уздају у страну подршку, честитати, али да сматра да то никако није добар ни моралан приступ.

Вучић је тако прокоментарисао изјаву потпредседника Народне странке, бившег начелника Генералштаба Здравка Поноша, који се у медијима помиње као потенцијални председнички кандидат, да кад “неко одлучи да Хила извуче из пензије и доведе га у Србију, то значи да постоји извесност да он неће отићи, а да Вучић остане”.

Истакао је и да у нашој земљи не могу више страни амбасадори да састављају Владу, што су, како је рекао, раније могли, као и да данас не могу да утичу на одлуке ко ће бити члан Владе или амабсадор.

“Свако има своје политичке амбиције, неко би да размишља о националним амбицијама, а неко о томе како да испуни стране интересе. Немам ништа против, ако грађани изаберу њега, а опште је познато како је оснажио војску… Ако желе такве, који се уздају у снагу страних амбасада, да им помогну у довођењу и одвођењу других са власти, честитаћу. Али, не мислим да је то моралан и добар приступ за земљу”, рекао је Вучић.

Упитао је, шта ће бити ако његови политички противници не дођу на власт.

“Онда ће да предузму шта? Од 2014. године слушам те приче. Шта, почеће да туку људе на бирачким местима, упашће у Скупштину са антиваксерима, да долазе “5 на 1″ у Председништво. То као бајке за децу да слушам”, рекао је Вучић.

Додао је да споља може да се добије помоћ, пре свега финасијска, те да су велика улагања споља да се руши власт у Србији, која је, како је рекао, за њих непослушна, јер слуша само своје грађане и ради у њиховом интересу.

“Већ су уложили стотине милиона евра, а посебно се цени ако се у стању да опсујете све по списку, онда можете да напредујете. Али, то није ново. Новац је важан, знају они то, али није свемогућ”, указао је Вучић.

У том смислу, навео је да мора да постоји политички програм, да људи препознају марљивост, поштење, рад, залагање.

“То код њих нису до сада могли”, констатовао је Вучић.

Коментаришући наслове да је Понош генерал који сме “у рат” са Вучићем, рекао је да он неће ни у какве ратове, да у Српској напредној странци не журе са кандидатурама, док се са друге стране већ спомињу имена, али, како је рекао, углавном они иза којих би неки да се сакрију, да се не види да се гласа за Ђиласа, Јеремића… 

Важни сусрети наредних дана, с Димитровим, Кривокапићем

Вучић је изјавио да ће наредних дана имати важне сусрете у Београду у оквиру иницијативе Отворени Балкан, а да ће уместо Зорана Заева доћи вицепремијер Северне Македоније Никола Димитров.

Вучић је рекао да ће у разговорима о овој иницијативи, у којима учествује и албански премијер Еди Рама, бити и доста наших и страних бизнисмена.

Додао је да ће имати разговор и са представницима Црне Горе и да ће се састати, већ вечерас када се буде вратио из Глазгова и ујутру, са црногорским премијером Здравком Кривокапићем.

“Такође, биће одржан и Атлантски савет у Београду. Разговараћемо о много важних тема”, навео је Вучић.

Поручио је да сами можемо да мењамо своју будућност, а не да то препуштамо другима.

Вучић је рекао да је од активности наредних дана за њега најважније то што ће у петак почети радови на изградњи ауто-пута Пожаревац – Велико Градиште – Голубац, који ће тај део Србије да повеже са Београдом и Новим Садом.

Истакао је да ћемо, када буде готов, од Београда моћи да стигнемо до Голупца за само сат и пет или 10 минута и да ће тај ауто-пут бити веома важан да наши људи почну да се враћају у тај део земље. 

“Верујем да ћемо до краја године завршити и пут Кладово – Доњи Милановац и верујем до маја или јуна и деоницу од Милановца до Голупца и онда ћемо имати праву Дунавску магистралу, пут као писту и моћи да уживамо када тамо идемо”, навео је Вучић.

Додао је да сада нема времена да се бави било каквим изборима, јер до избора има још много тога се уради.

Извор: Танјуг/ Пинк

Back to top button