Izdvojene vestiSrbija

Вучић обилази радове на Макишком пољу – овде се дешава историја

СрбијаРеално/БЕОГРАД/30.новембра – Председник Србије Александар Вучић у обиласку је изградње метроа на Макишком пољу где је поручио да се данас дешава историја.

“Они који покушавају да униште Србију, то им неће успети. Од 1968. године покушавају да направе метро. Ја ово градим за обичне људе, и ово је суштина. Некима смета што ово повезује Железник и Миријево, а не она места где живе најбогатији”, подвукао је Вучић.

Председник Србије је додао и да оно што је важно је то, да је на њима само да раде.

“Нове болнице, стадиони, музеји, пруге, и то су наши резултати, а њихови само пуни џепови”, указао је Вучић.

На нама је да гурамо земљу напред и да не стајемо. Испунио сам обећање,рекли су да не смем да дођем овде где почиње изградња метроа, а ја сам рекао да ћу сваке недеље да обилазим радове овде, тек толико да виде да наше грађевинаре и неимаре не могу да зауставе, навео је председник.

Оценио је да грађани нису свесни да се о овоме прича 53 године, колико су политичари лагали и варали народ. “А, ја сам поносан, јер ће додатно да приближи Обреновац, Барајево, Железник, Баново Брдо до звездарског Миријева. Наше је само да радимо. То што се секирате због нечије бахатости, бандитизма, само ми да будемо уздржани, на крају људи могу да цене”, рекао је Вучић.

Нечији рад и резултати никада не могу да се избришу, нагласио је Вучић.

“Наши резултати су стотине километара путева, пруга, нови музеји, а њихови су само пуни џепови, које данас пуне тиме што их неко плаћа да се боре против нас”, рекао је Вучић.

Поновио је да се о метроу говори тачно 53 године, а тај се сан тек сада остварује.

“Сви политичари су лагали и варали народ. После 53 године почињемо да градимо и ви знате да ће да буде заврсен за шест година, јер оно што ми обећамо то и испунимо. За нас је оно што смо рекли, завет пред грађанима”, поручио је Вучић.

Обиласку радова са председником присуствују министар финансија Синиша Мали, министар грђевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, заменик градоначелника Горан Весић, председници градских општина.
Мали је представио шински систем који се развија у Београду, наводећи да је планирано 30 км новог БГ воза и 40 км шинског система, којим се решавају гужве, али и чува животна средина.

“Повезали смо сваки део Београда, цео шински систем је будућност Београда”, рекао је Мали додајући да ће грађани шинским системом брже, ефикасније и јефтиније да се превезу са једног на друго место.

На Макишком пољу 22. новембра почели су радови на насипању и припреми терена на простору где ће бити изграђен депо будућег метроа, чиме је уједно озваничен почетак радова на изградњи београдског метроа – великог инфраструктурног пројекта на који грађани српске престонице чекају деценијама.

Како је тада речено, депо метроа је намењен за смештај и одржавање целокупне возне флоте линије 1 Београдског метроа, а радови се изводе на површини од 72 хектара на подручју између Обреновачког пута, односно Савске магистрале, улице Боре Станковића и постојеће ранжирне станице у дужини од 2.242 метра и ширине од 150 до 400 метара.

Планом генералне регулације шинских система, који је усвојен на седници Скупштине града почетком новембра, предвиђено је да прва линија метроа повезује Железник и Миријево, а друга Миријево и Земун.

Обе линије биће дуге по 21 километар, а како је планирано радови на првој биће завршени до 2028, док ће друга линија бити готова 2030. године.

Осим изградње београдског метроа, планом генералне регулације шинских система предвиђено је проширење трамвајске мреже и БГ воза тако да ће Београд 2030. године имати укупно 42 километра новог метроа, затим 223 километра са 76 станица и 500 полазака дневно возова на градској и приградској железници и 42,6 километара нове трамвајске мреже.

Тиме ће бити омогућено да 2030. године шински систем постане доминантан подсистем у јавном превозу у Београду.

Београдски метро је први пут обећан 1970. године, када је градоначелник био Бранко Пешић, а прва студија о метроу у Београду урађена је пре скоро 53 године.

“Хвала и француским радницима, и Екселенцији Кине. Ово смо могли да урадимо тек када смо обавили фискалну консолидацију, када смо могли д аупослимо стотине хиљада људи који су добили отказе. Успели смо да обновимо земљу, подигнемо земљу. Ако израчунате улагања то је око 4 милијарде седам стотина евра”, казао је Вучић.

Хвала људима који знају колико је ово важно за наш град, земљу… Иде ту и обилазница, па Бео воз, јер хоћемо да Барајево, Гроцку, другу страну палилулске општине да повежемо.

Вучић је након обраћања одговарао на питања новинара.

На питање о блокадама, протестима и насиљу Вучић каже да власт жели да се понаша демократски, и да, с времена на време мора да трпи терор мањине, али то има своје границе.

Мој савет је да органи пусти да раде шта желе, све док нема повређених, додао је Вучић.
Председник је истакао да једино што они могу да раде је да прете и воде лажне кампање.

“Толики је револт обичног света, на то што су урадили у претходних неколико дана, али ја само молим лмјуде да покажу уздржаност. На крају се ствари решавају изборима. Демократија је да људи на папиру покажу кога желе на власти”, додао је Вучић.

Вучић је потом истакао да су новинари Н1 данас срећни, јер је он, иако су они изјавили да неће смети да дође на Макиш, дошао. Потом се дотакао вређања на националној основи о чему је добио питање.

“Мариника је лажов! Не постоји неодговорност коју Мариника није показала. Ја Румуне обожавам, и Мађаре, Босанце… Срамота је да било ко, било кога напада зато што је друге националности. Увек ћу да искажем да не подржавам говор мржње. Сви који припадају било којој нацији, морају да имају сва права ове земље”, подвукао је. Питајући се о дроги у Моравићу, председник је запитао где је то завршило, додајући да су то питања која треба да се поставе опозицији.

“Без обзира што могу да кажем да постоје ствари са којима сам сагласан са речима које изговарају ти људи, могу да кажем да има и оних за које нисам, и са којима нисам сагласан. Позивам румунску браћу да у априлу гласају како они желе, и мисле да треба”, рекао је Вучић.

Back to top button