Izdvojene vestiPolitika

Заев: Велики корак према европеизацији нашег региона, све земље у окружењу позване да се придруже

СрбијаРеално/ТИРАНА/21.12 – Премијер Северне Македоније Зоран Заев рекао је да му је велика част што може директно да учествује и допринесе имплементацији племените мисије иницијативе “Отворени Балкан” последњег дана на дужности шефа владе.

“Од почетка те иницијативе, моје колеге, пријатељи и браћа Александар Вучић и Еди Рама нагалашвали смо чињеницу да је Отворени Балкан аутентичан процес који су покренуле Северна Македонија, Албанија и Србија који је створен у корист целог региона и отворен за све земље региона”, казао је Заев на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем и премијером Албаније Едијем Рамом.

Подсетио је да су све земље региона позване да се придруже “Отвореном Балкану”.

“Охрабрујемо све земље Западног Балкана заједно да допринесу овој заједничкој области, да се повежу, пре свега и да постану економски развијене без баријера и без ограничења да буду слободне и потпуно прилагођене потребама наших становника. Позивам на допринос великој идеји отвореног Западног Балкана која доноси директне резултате за све наше грађане и која ће постати део свакодневног живота наших грађана кроз јединствено тржиште”, навео је Заев.

Нагласио је да ће потписаним споразумима грађанима Србије, Албаније и Северне Македоније бити омогућен приступ електронским услугама трију земаља.

“Кад споразуми буду прихваћени у парламентима ових земаља, грађани те три земље ће моћи да се слободно крећу и раде у три земље. На тај начин повезујемо своје људске ресурсе, увећаамо своја тржишта, повезујемо привреде, постајемо конкурентнији, јачи и још спремнији за даљи развој”, поручио је Заев.

Додао је да се повезују јасно и отворено са жељом да грађани што пре осете директне економске користи од олакшица које су им омогућене.

“Начинили смо велики корак према европеизацији нашег региона и примени најбољих европских пракси, јер ми јесмо Европа и кад су председник Вучић и премијер Рама ускладили визију Отвореног Балкана, ми смо се договорили да не дозволимо да превлада евроскептицизам у нашој земљи због неуспеха одређених политика ЕУ у нашим земљама”, нагласио је Заев.

Back to top button