Region

Ескобар: САД подржава примену договора из дијалога Београда и Приштине

СрбијаРеално/САРАЈЕВО/7.12 – Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да је дијалог једини начин за постизање споразума између Београда и Приштине, да САД подржавају имплементацију постигнутих договора, али и „убрзано приближавање ка коначном споразуму“.

„Дијалог је механизам кроз који би требало да дискутују о разликама. Њега води ЕУ, представља и највећу препреку на путу ка ЕУ и подржавамо га. Нисмо део дијалога, али подржавамо га у потпуности“, рекао је Ескобар за Н1 Сарајево.

Он је рекао да Србија има много више војних вежби са НАТО него са Русијом и Кином.

„Наша нада за Србију је да ће пратити свој европски пут. Да затвори поглавља, како би напредовала ка чланству ка ЕУ. Да разлике са Косовом решава кроз дијалог и да успостави добре односе са свим својим суседима“, навео је Ескобар, преноси Танјуг.

На питање како види будућност Александра Вучића као председника Србије, Ескобар је рекао да је то на српском народу да одлучи.

Ескобар је у делу интервјуа који је раније данас емитован, а на питање шта ће се догодити „уколико се једног дана грађани БиХ пробуде, а на ентитетској линији буду војници Републике Српске“, рекао да се то неће десити и поновио да неће бити рата у БиХ.

Back to top button