Srbija

Михајловић: Топлане у Србији биће ефикасније и модерније

СрбијаРеално/БЕОГРАД/7.12 – Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас, на 28. седници Скупштине пословног удружења Топлане Србије у Привредној комори Србије да ће држава радити на томе да топлане у Србији буду ефикасније и модерније, односно да буду потпуно декарбонизоване, као и цео енергетски сектор.

Михајловић је казала да топлане годишње емитују 1,2 милиона тона угљен-диоксида.

„Мислим да је то и даље превише и верујем да ћемо ми кроз наше заједничке планове, јер не могу топалне саме, не може ни држава сама, али радићемо заједно кроз све пројекте и програме који су вредни више од неколико стотина милиона евра, и учинити све да с једне стране смањимо емисије, а да с друге стране те топлане постану још ефикасније и да користе обновљиве изворе енергије“, рекла је Михајловић.

Навела је да је Удружење Топлана Србије партнер државе и грађана, додајући да без топлотне енергије и не може да се говори о постојању енеретског сектора.

„Морамо да се окренемо много више, а мислим да смо као држава направили основе за то, зеленој агенди и зеленој енергетици, јер и даље има доста и угља и мазута у нашим топланама, дакле, то мора да се мења. Више од половине наших топлана користи гас, али верујем да ће у периоду испред нас топлане почети да користе обновљиве изворе енергије“, навела је Михајловић.

Председник Скупштине пословног Удружења Топлане Србије Горан Алексић каже да присуство министарке Михајловић на данашњој скупштини значи да је енергетски сектор у једном специфичном времену.

„Време се покварило, почео је да пада снег и у Београду, а и време пандемије и постпандемијски енергетски и остали удари који се дешавају захтевају да у партнерском односу решавамо проблеме“, рекао је Алексић.

Истиче да Топлане Србије греју око 650.000 кућа и станова и око два милиона људи, због чега, наводи, заслужују пуну пажњу како би њихов задатак и ове грејне сезоне био успешно обављен.

Секретар Удружења за комуналне делатности ПКС Далибор Јокнић истакао је да ће ПКС наставити да прати новонастале изазове у енергетском сектору, као и да ће у сарадњи са државом наставити да помаже привреди, топланама и онима који се баве дистрибуцијом.

Навео је да ће ПКС наставити да буде катализатор између државе, локалних самоуправа, комуналних предузећа и грађана.

Back to top button