Izdvojene vestiSrbija

Михајловићева: ЈП да буду сервис грађана, омогућите људима да прикључе соларне панеле 

СрбијаРеално/БЕОГРАД/02.03.22. – Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је Министарство створило све услове да имамо више зелене енергије и да грађани лакше користе ОИЕ, али да, када је реч о постављању соларних панела, ЕПС још увек не спроводи свој део посла.

„Прошле године смо започели са пројектима доделе субвенција домаћинствима са циљем да домаћинства постављањем соларних панела буду самодовољна, да снизе своје рачуне за 50 и више процената. Уједно, то је могућност смањења емисије штетних гасова. Ми смо урадили све што је било потребно. Донели смо законе, поједноставили процедуре и онда смо застали, јер ЕПС не спроводи свој део посла“, рекла је Михајловићева у Смедеревској Паланци, где је обишла домаћинства која су учествовала у пројекту унапређења енергетске ефикасности.

Она је појаснила да је Министарство донело нов законодавни оквир, да је максимално поједностављена процедура, али да је проблем настао јер „Електропривреда“ још увек не потписује уговоре са грађанима.

„Најпре смо максимално поједноставили процедуру, некада је за постављање соларних панела било потребно 20 корака. То је 20 институција, 20 папира и све је трајало дуже од годину дана. Ми смо све променили, грађанима је потребан један корак. Проблем је настао јер ЕПС снабдевање још увек не потписује уговоре са грађанима. Људи који тамо раде морају да схвате да су, као и Министарство, и сва друга јавна предузећа сервис грађана, а не да раде на њихову штету и да нисмо у 20. већ у 21. веку и да треба да омогућимо људима који желе соларне панеле, да могу да их поставе, као свуда у свету“, изјавила је Михајловићева.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9Wm94-enDmY" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
Back to top button