Društvo

Поштанска маркица поводом 140 година УНС

СрбијаРеално/БЕОГРАД/20.12 – Удружење новинара Србије (УНС) саопштило је да је Пошта Србије издала пригодну поштанску марку поводом 140 година постојања Удружења, а што се обележава сутра.

На маркици је илустрација руке која држи мобилни телефон на чијем екрану је лого УНС-а, најстаријег и највећег новинарског удружења у региону, основаног 21. децембра 1881. године у главном граду Краљевине Србије под називом Српско новинарско друштво.

УНС подсећа на чињеницу да новинарство у време њиховог оснивања није било признато као професија, те да Удружење од настанка до данас није прекидало рад.

„Неколицина београдских новинара и уредника почела је да припрема оснивање новинарског удружења, а идејни творац био је Милан Марковић, уредник часописа Порота“, наводи УНС и додаје да је збор новинара на којем је основано Српско новинарско друштво одржан 21. децембра 1881. године.

Тада су усвојена и прва правила, односно „Штатут“, који је израдио Милан Ст. Марковић.

Правилима су дефинисана три основна циља удруживања новинара, а то су рад на унапређењу српске публицистике, узајамно помагање у случају потребе и заштита угледа и интереса публицистике.

Потписници тих правила били су Милан Ст. Марковић (Порота), Стеван Д. Поповић (Просветни гласник), др Владан Ðорђевић (Отаџбина, Народно здравље), Стеван Цхурчић (Српске новине, Србадија), Лаза Костић (Српска независност) и Манојло Ðорђевић Призренац (Народно ослобођење).

За првог председника изабран је Лаза Костић, уредник опозиционог либералног листа Српска независност, а на седници одржаној годину дана касније.

Поводом јубилеја УНС ће сутра уручити новинарске награде.

Back to top button