Srbija

Радојичић: Београд да остане инвестициони центар

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14. 12 – Београд и следеће године треба да остане један од најважнијих инвестиционих центара у овом делу света, изјавио је градоначелник Београда Зоран Радојичић обраћајући се на отварању конференције „Тhe Economist: Свет у 2022“.

Радојичић наводи да се мора наставити са развијањем туризма у престоници Србије оном динамиком као и пре пандемије, али и са дигитализацијом и развојем ИТ сектора и задржавањем младих.

„Београд мора да се развија у правцу здравог града, а за то нам је у наредних пет година потребно да инвестирамо 5,6 милијарди евра“, казао је градоначелник наглашавајући да је неопходно да се Београд развија по мери детета и тако да млади желе да остану у њему да живе.

Када је реч о инвестицијама, Радојичић наводи да се и даље наставља градња Београда на води, започети су радови на изградњи метроа, а обилазница око главног града Србије ће се после деценија завршити.

Такође, Радојичић каже да је спалионица у Винчи у завршној фази, а да је третман отпадних вода у фази реализације наредних година.

Истиче да је план гасификације веома важан јер се тиче загађења и подсећа да ће бити завршен Клинички центар који је почео да се гради 1976. године, као и да је започела изградња дечије болнице Тиршова 2.

Осврћући се на изазове са којима се Београд суочавао током прошле године, Радојичић је истакао да је поносан како су се Београд и Београђани борили са пандемијом без обзира на све потешкоће.

Наглашава да се успело у значајној мери да се сачува здраље и животи људи али, како додаје, тај резултат је могао да буде бољи.

„Борили смо се и да очувамо здравствени систем, али и да одржимо економију и инвестиције“, казао је Радојичић и навео да је набавка вакцина показатељ одговорне политике, храбрости да се донесу одлуке и реагује.

У том смислу, каже да је еУправа и дигитализација олакшао сам процес вакцинације.

Главни закључак претходне две године, како каже Радојичић, јесте да друштва и градови морају да буду флексибилни и у стању да се прилагоде новим изазовима, што су показале пандемија и климатске промене.

Радојичић је казао и да је визија развоја Београда пре свега регионално повезивање са великим градовима, с обзиром да је ово, како каже, век великих градова.

„Све више становника ће живети у великим градовима и локалне самоуправе добијају све већи значај. Развој демократије у локалним самоуправама, правичност и питање дигиталне демократије је нешто што су нови појмови у свету и Београд се треба и томе прилагодити“, казао је Радојичић.

Back to top button