Srbija

Вучевић: Нови Сад постаје европске престоница културе

СрбијаРеално/БЕОГРАД/7.12 – Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић говорио је о извештају ЕК која је том граду доделила награду Европска престоница културе.

„Пре свега свему су допринели људи који воде овај пројекат „Европска престоница културе“, људи из фондације Градског секретаријата односно Управе за културу, али и велики број људи по различитим организацијама, свако на свој начин. Ово је добар увод у 2022. годину када нас очекује да будемо званична престоница Европске културе. Поред престижне титуле, то доноси и један новчани фонд који није безначајан, око милион и по евра. Толико пара ће дакле бити више за нашу културу. То је нешто што ће се даље пласирати баш на ту област и на културне раднике. Ова победа је победа свих Новосађана“, рекао је Вучевић.

Вучевић је говорио о честитки коју је од руских космонаута добио, а поводом тога што Нови Сад постаје Европска престоница културе.

„Била ми је интересантна слика када су нам руски космонаути послали из свемира поруку и честитали Новом Саду. Гледаћемо да ли постоји могућност да их укључимо директно за отварање за Српску Нову годину пошто је званичан датум 13. на 14. јануар да би показали специфичност нашег поднебља. Цео слоган око дочека имамо и на ћириличном и латиничном писму.

Како је навео ова титула је прекретница за Нови Сад за даље, да следећа година треба да утаба стазу за даље.

„Кутура је нешто што нас одређује. Све то је повезано са економијом, са социјализмом са општим друштвеним амбијентом једног града, региона, државе“, казао је градоначелник Новог Сада.

Back to top button