Svet

Blinken danas u poseti Vijetnamu, nada se jačanju odnosa dve zemlje

SrbijaRealno/Hanoj/14.04.23. – Američki državni sekretar Entoni Blinken danas stiže u državnu posetu Vijetnamu, u nadi da će doći do jačanja odnosa dve zemlje koje dele zabrinutost zbog rastućeg uticaja Kine, navodi Rojters.

Vašington se nada da će odnosi od “sveobuhvatnih” prerasti u strateško partnerstvo, piše agencija. Kako se navodi, za zvanični Hanoj će to biti delikatan test jer će morati da pokaže otvorenost prema Sjedinjenim Državama, ali tako da ne naljuti Kinu ili Rusiju, tradicionalnog partnera. Taj balans su vijetnamske vlasti briljantno održavale, ali to postaje sve složenije u svetu koji se deli na suprotstavljene blokove, sa SAD i njihovim saveznicima na jednoj i Kinom i Rusijom na drugoj strani, piše Rojters.

Blinken će se sutra sastati sa vijetnamskim liderima, pre nego što se uputi u Tokio na sastanak G7. To će biti prva poseta američkog državnog sekretara otkako je Džo Bajden postao predsednik SAD. Potpredsednica SAD Kamala Haris bila je u poseti Hanoju u avgustu 2021. godine, podseća agencija.

Back to top button