Srbija

Брнабић: Вештачка интелигенција ће побољшати економију и квалитет живота наших грађана

СрбијаРеално/БЕОГРАД/7.12 – Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је изузетно задовољна што је у Крагујевцу отворен Државни дата центар, први суперкомпјутер у Србији и једини у региону.

Брнабић је истакла да је Србија још 2016. године Влада Србије препознала да је четврта индустријска револуција шанса за нашу државу.

“Кренули смо тада 2016. године у дигитализацију свих аспеката живота. Кренули смо у улагање у технологије, и ту смо ухватили корак са свим дешавањима у четвртој индустријској револуцији. Те ствари се мењај свакодневно и ми смо гледали како да идемо даље, и то је већ сада разлог због чега имамо Државни дата центар, први суперкомпјутер у Србији и једини у региону”, рекла је премијерка гостујући на ТВ Пинк.

Како је указала премијерка, 1.800.000.000 евра Србија добија од извоза технологије.

“Вештачка интелигенција је наша стратегија за даљи развој. Ми смо 26 земља у свету која је усвојила агенду за развој вештачке интелигенције, и прва у овом делу света. Без овог суперкомпјутера не можемо имати вештачку интелигенцију, јер ниједан други компјутер не може да обради толику количину података”, указала је Брнабић.

Премијерка је додала да је за наше здравство изузетно велики допринос ове нове генерације суперкомпјутера и вештачке интелигенције коју Србија данас поседује.

“Када имате овај суперкомпјутер ви му практично дате милион снимака радиолошких или мамографа или ЦТ плућа које он потом обрађује. И за практично један дан ти снимци су прегледани и укаже на мане које се на њима налазе. Тиме у ствари ми не искључујемо начин на који ова технологија може да убрза посао, да се скрате листе чекања за неопходно лечење и слично. На тај начин се брже и ефикасније помаже лекарима да што пре поставе дијагнозу”, истиче она.

Осврнула се и на утицај који ће ова технологија имати на пољопривреду.

“Нама је циљ да до 2030. године имамо у Србији персонализовану медицину. Тако ће наши грађани знати да ли су предодређени за неке болести, јер је превентива један од најбољих начина лечења свих болести. Наши људи су се и на остале технолошке иновације навикли и прихватили те добре промене. Људи у Швајцарксој и Немачкој су изненеђени колико је наша држава напредовала и на овом пољу. Вештачка интелигенција ће нама побољшати економију и квалитет живота грађана”, навела је премијерка.

Говорећи о такозваним еколошким демонстрациајама премијерка је потврдила да се под окриљем екологије спроводи друга политичка агенда.

“То је ужасно изгледало, иако се међу тим људима налази значајан број људи који се заиста брине за екологију. Ипак је ова Влада поставила животну средину као један од главних приоритета у Србији. Ниједна друга Влада то није урадила јер није имала довољно новца. Ми сада имамо довољно новца да улажемо у животну средину и већ смо доста урадили. Депонија Станојево у Пријепољу је један од изузетно важних пројеката који смо реализовали. Тада смо уместо те депоније, која се стално палила и сурвавала налази зелена површина. Имамо и даље планове како да широм Србије правимо рециклажне центре. У квалитет ваздуха инвестирали смо више од 600. милиона евра у системе за одсумпоравање за фабрике и електране”, рекла је Брнабић.

Back to top button