Izdvojene vestiSvet

Gutereš: Broj poginulih vojnika UN u sukobu između Hamasa i Izraela

SrbijaRealno/Njujork/12.11.23. – Od početka zaoštravanja između Hamasa i Izraela, već je poginuo 101 radnik UN, rekao je generalni sekretar organizacije Antonio Gutereš u intervjuu za Si-En-En .

“Izgubili smo 101 zaposlenog od danas“, rekao je Gutereš.
On je ukazao da ne veruje da su trupe UN već danas bezbedne, jer broj poginulih raste iz dana u dan.

Izrael je 7. oktobra bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz pojasa Gaze u okviru operacije Al-Aksa poplava, koju je najavilo vojno krilo palestinskog pokreta Hamas. Nakon toga, borci organizacije ušli su u granična područja na jugu Izraela, gde su otvorili vatru i na vojne i na civile, a takođe su uzeli više od 200 talaca.

U Izraelu je, prema poslednjim vladinim podacima, poginulo oko 1,2 hiljade ljudi, ova brojka uključuje civile, vojnike, strane državljane i radnike, a saopšteno je i da je više od 5 hiljada povređeno.

Кao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. U roku od nekoliko dana, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne udare na ciljeve, uključujući civile, u pojasu. Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze: obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom.
Broj poginulih u izraelskim udarima na pojas Gaze premašio je 11 hiljada, a više od 27,4 hiljade ljudi je povređeno. Ruska ambasada je saopštila da je tokom eskalacije sukoba ubijeno 20 Rusa, dvojica su uzeti kao taoci, a sedmoro se vode kao nestali.

Prema različitim izvorima, oko 150 Izraelaca bi moglo biti zarobljeno od strane Hamasa. Sam pokret je naveo da se u Pojasu Gaze nalazi oko 200-250 zatvorenika, prenosi Ria

Pročitajte: https://srbijarealno.rs/automatski-nacrt-vulin-bivsi-direktor-bia/

Back to top button