Politika

Пејић: Блокаде део политичке борбе за Београд

СрбијаРеално/БЕОГРАД/7.12 – Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић изјавио је данас да ће се главна битка на предстојећим изборима водити на београдским изборима и да сматра да су блокаде саобраћајница део те борбе.

Он је Танјугу рекао да верује да је много ствари које се тренутно раде, па и блокада саобраћајница, везано за главни град.

Такође, истакао је да су протести велики изазов за актуелну власт, која , како наводи по свим истраживањима јавног мњења заузима највећи део бирачког тела, да то већ дуже траје и да не верује да ће доћи до неког већег померања у наредном периоду.

„Мислим да опозиција има доста велику амбицију када је у питању Београд и да се и преко ових протеста води борба за главни град, без обзира што Јадар није тако близу престонице. Мислим да је то кључно одредиште опозиције. Види се то и по реакцији власти, јер је најактивнији поред Александра Вучића протеклог викенда био Горан Весић“, рекао је Пејић.

Он је истакао да је рано за процене да ли су блокаде саобраћајница и протести донели нешто опозицији. Пејић, ипак, не верује да ће еколошка питања и Рио Тинто бити главне теме наредних избора.

„Наравно да неки људи, пре свега Рио Тинто, виде као нешто негативно и као опасност. Међутим, то може бити само да подстакне неке људе који до сада нису гласали да изађу на изборе. Али што се тиче одлуке за кога ће гласати мислим да екологија није пресудна“, сматра Пејић.

Он подсећа да еколошки просвећена Немачка има најјачу зелену странку, а да је она на последњим изборима освојила 15 одсто гласова што јој је историјски максимум.

Пејић верује да ће и на следећим изборима пресудна бити питања која су била и раније и која, како каже, највише занимају грађане – економија, социјална питања, корупција и криминал.

„Постоје битна питања која носе одређену количину емотивног набоја, као што су КиМ и екологија, али то су теме које су актуелне у таласима, а не константно“, истиче Пејић.

Он каже да ће актуелни протести сигурно донети нешто међу опозицији, посебно еколошким странкама, али да ће то тек време показати. Пејић истиче да је та група странака доста хетерогена, да постоје велике разлике међу њима и да се води велика борба ко ће бити први међу њима.

Ту је, пре свега, нагласио захтев групе окупљене око „Не давимо Београд“, представник отворене граданске платформе Акција Небојша Зеленовић и еколошког активисте Александра Јовановића Ћуте, који су тражили да се листа захтева за блокаду саобраћајница продужи, док се томе успротивио покрет Крени-промени, који је протесте и организовао.

„То су различити концепти. Свако ту види неку своју шансу. Имамо ту људе који имају здраве мотиве и добре намере, мислим на организаторе, имате људе који желе да ојачају своју позицију и, на крају, политичаре који желе да иду до крајњих граница и да руше актуелну власт пре избора“, оценио је директор агенције Фактор плус.

Он верује да ће и друге опозиционе групе покушати да се прикључе еколошким протестима и покушати да и на тај начин ојачају своју позицију, пре свега група окупљена око лидера Странке слободе и правде и Народне странке, Драгана Ђиласа и Вука Јеремића.

„За сада су сви опрезни, укључујући и Ђиласа, али он се једини појавио на тим протестима. Чини ми се да има амбиција да учествује, али за сада је све то доста стидљиво и без неког већег набоја“, нагласио је Пејић.

Он додаје да се резултати истраживања јавног мњења већ дуже време не мењају.

„Александар Вучић и СНС уз социјалисте Ивице Дачића заузимају највећи део бирачког тела и то већ дуже траје. Не верујем да ће доћи до неког већег померања у наредном периоду“, поручио је Пејић.

Back to top button