Izdvojene vestiSrbija

Свечана академија поводом Дана РВ и ПВО

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 24.12 – Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић истакао је данас, на свечаној академији поводом Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, одржаној у Дому ваздухопловства у Земуну, да ће већ наредне године у јединицама Војске моћи да се види још нове технике и да ће се наставити са повећањима примања за људе у Војсци.

„Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана су увек били нешто чему сви војници теже, нешто што је увек било престижно у нашем друштву. И када је било најтеже, играли сте улогу која је увек била најзначајнија и најважнија за одбрану суверенитета наше земље. Желим да вам честитам овај велики празник“, поручио је министар Стефановић.

Осврнувши се на данашње полагање војничке заклетве, којем је присуствовао у Ваљеву, министар Стефановић је рекао да је поносан кад чује како „Живела Србија“ грми из грла војника на добровољном служењу војног рока и цивила који ће ући у ред подофицира баш у РВ и ПВО, када чује и колико су посвећени и колику жељу имају да дођу у јединице наше војске.

„Поразговарао сам са већим делом њих. Готово сви су се већ сада определили да своју каријеру наставе у професионалним јединицама војске, а то вас испуни поносом. Неки од тих момака и девојака ће се наћи у вашим редовима већ за пет и по месеци. Драго ми је да је генерал Жарковић рекао да је ова претходна генерација, која је дошла из цивилства, оправдала очекивања и, наравно, драго ми је да јачамо“, рекао је министар одбране.

Фото: Министарство одбране

Он додаје да су најважнији ресурс вида РВ и ПВО управо људи.

„Поред свега што набављамо, најважнији ресурс овог вида, али и целе наше војске, су људи и на томе морамо да радимо најснажније. То знају и генерали Мојсиловић и Жарковић и знам да на томе раде даноноћно и то је ствар на којој ћу ја радити сваког тренутка. Нама су битни и пилоти, нама су битни људи из ПВО-а, нама су битни образовани, школовани људи. Србија је била једна од 15 земаља која је уврстила Ратно ваздухопловство у своју војску, али данас морамо да размишљамо шта ће о нама да пишу за сто година, шта ће рећи за ову генерацију“, – истакао је министар Стефановић.

Ова генерација, наглашава министар Стефановић, треба да размишља о следећим фазама важним за нашу будућност.

„Да ли се то ради о беспилотним летелицама, да ли се ради о систему и интеграцији свих система, да ли ћемо имати АЛС са друге стране аеродрома, да ли ћемо интегрисати нове радарске системе, да ли ћемо слику са дрона, авиона, радара моћи да имамо на једном месту, да ли ћемо све то моћи да употребимо корак пре свих других? То је посао који је пред нама“, најавио је министар Стефановић.

Активним и пензионисаним припадницима РВ и ПВО министар Стефановић је захвалио за све што су учинили за војску и за љубав коју гаје према свом позиву.

„Имам ту срећу да разговарам са људима из РВ и ПВО на различите начине, да видим колика је љубав према том позиву и која је много више од било каквог посла, која је, заиста, животна ствар за коју су се људи определили. Зато вам од срца честитам овај празник. Очекујем да ћемо већ наредне године имати прилику да видимо и оно што се тиче технике, конкретно у јединицама наше војске, да ћемо сви заједно бити поносни на тај део. Настављамо да повећавамо примања људи. Као министар коме је то задатак, а захваљујући подршци коју имам од председника и од Владе, искрено желим да вратим тај један посебан сјај нашој војсци и верујем да ћемо то и успети да вратимо, и да људи који су старешине и припадници наше војске буду изразито поносни, али и да их сви други гледају са поносом и да у њима заиста виде оно што ви и јесте, а то је елита нашег друштва. Вама и вашим породицама желим свако добро. Желим вам срећне новогодишње и божићне празнике, да никад више не будемо суочени са тако тешким изазовима какве смо имали и у нашој непосредној прошлости, али и у годинама пре тога, али и да увек будемо спремни да бранимо своју земљу“, поручио је министар одбране.

Командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић подсетио је присутне да формирање Ваздухопловне команде Српске војске са седиштем у Нишу, на данашњи дан далеке 1912. године, представља зачетак вида РВ и ПВО, што уједно сврстава Србију међу првих 15 земаља у свету које су увеле ваздухопловство у своје оружане снаге.

Сумирајући овогодишње резултате, генерал Жарковић је истакао да је стални задатак контрола и заштита суверенитета ваздушног простора Републике Србије у потпуности реализован.

Фото: Министарство одбране

„Тимови и центри за командовање, послуге на радарима, дежурне посаде ловачке авијације и борбене посаде ракетних батерија, посаде за трагање и спашавање, као и снаге за подршку, 24 часа 365 дана у години па и у овом тренутку док свечано обележавамо празник, чувају наше небо“, нагласио је командант РВ и ПВО и додао да ће се развој и успон вида РВ и ПВО наставити, што сведоче и одлуке државног и војног руководства одлучног да обезбеди услове који ће омогућити да се адекватно одговори изазовима времена у коме живимо.

Симболично, у знак сећања на период интензивног опремања РВ и ПВО ловачким и школским авионима, вишенаменским хеликоптерима, даљински пилотираним ваздухопловима и артиљериско-ракетним системима ПВО, као и увођења у оперативну употребу четири ремонтована и део модернизованих авиона МиГ-29, командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић уручио је макету авиона МиГ-29 начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милану Мојсиловићу. У знак изузетне сарадње на цивилно-војним аеродромима на којима базирају јединице РВ и ПВО, генерал Жарковић уручио је и Плакету РВ и ПВО генералном директору ЈП „Аеродроми Србије“ Михаилу Здравковићу.

Свечаност поводом Дана РВ и ПВО употпунило је емитовање ретроспективног филма и културно-уметнички програм у којем су наступили Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије, Радош Бајић, Хаџи Никола Мијовић, Зорана Павић, Светлана Вујић и Наташа Аранђеловић.

Back to top button