Društvo

Алкохол, дроге и мобилни највећи непријатељи при вожњи

СрбијаРеално/БЕОГРАД/6.12 – Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције ће од данас, до 12. децембра 2021. године спроводити међународну акцију појачане контроле саобраћаја усмерене на откривање прекршаја управљања возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић објашњава да млади имају пробем са системом кочења, односно временом реаговања од тренутка када уоче опасност.

„Возач који је трезан ће боље и одмах да реагује, а када неко пије, свака чашица продужава секунде нереаговања. Дакле, дупло више времена је потребно да се реагује када сте под утицајем алкохола“, казао је Пешић.

Говорећи о коришћењу телефона током вожње, Пешић наводи да је то изузетно опасно, јер тада возачи нису концентрисани на вожњу.

„Имате и ситуације када прођете на зелено, јер неко једноставно није обраћао пажњу. Мобилни телефон прави велике проблеме, а тешко је утврдити да ли је неко користио телефон током вожње када се врши увиђај након несреће“, казао је Пешић.

Др Ивица Младеновић, начелник Клинике за болести зависности Института за ментално здравље у Београду, истакао је да као психијатар има разумевања за људе који су на седативима, али оно што јесте проблем јесте перцепција ризика и личних могућности.

„Највећи проблем је тај што неко не размишља о последицама, а једино решење јесте превенција. Постоје многи лекови који су на биљној бази, који су на бази психиактивних супстаници. Ми ако попијемо кафетин можемо бити позитивни на опијате. Дакле треба бити опрезан, на таквим лековима имају они троуглови, и на то треба обратити пажњу, и њих треба избегавати када се вози“, нагласио је Младеновић.

Back to top button